Duurzaamheid van plastic buitenkleden

De duurzaamheid van plastic buitenkleden

Door: Jane Demmer - dinsdag 24 april 2018, 11:00 uur

Plastic buitenkleden zijn geweldig voor je tuin, balkon of campingplek, maar het is wel plastic, dus hoe duurzaam is zo'n buitenkleed nou eigenlijk?  Er is een groter wordende groep mensen, waar ik mezelf ook onder reken, die bij de keuzes die ze maken toch ook over milieu en de footprint die ze achterlaten nadenken. Als verkoper van plastic vloerkleden vraag ik mezelf dan ook regelmatig af of het niet verschrikkelijk slecht is voor het milieu wat ik aan het doen ben. 

Duurzaam gebruik plastic

Buitenkleden van gerecycled plastic

Ik heb wel eens op een beurs gestaan waar ik regelmatig de vraag kreeg of de plastic tapijten van gerecycled plastic gemaakt zijn. Als mijn antwoord dan Nee was, liepen sommige mensen met een vies gezicht en nee schuddend door voordat ik iets kon uitleggen. Want het nee-antwoord behoeft wel enige nuance. Er zijn jaren geweest dat we wel plastic vloerkleden van gerecycled plastic verkochten, maar de klachten en retouren bleven binnen komen; de kleden verkleurden veel te snel en na een aantal weken in zon en regen begonnen ze te verpulveren. Het gevolg was plastic splinters op het terras. Vogeltjes die tussen de voegen van tegels op zoek zijn naar insecten lopen het risico dat plastic binnen te krijgen. We zijn dus gestopt met gerecycled plastic, want hoe nobel ook, op deze manier verplaats je het milieuprobleem naar je achtertuin en daar schiet niemand iets mee op.    

Plastic heeft een negatieve klank. We horen over plastic soep in de oceanen en in paradijselijke oorden als Bali kietelen de petflessen en plastic tasjes aan je voeten als je een frisse duik in zee  neemt. Van leveranciers hoor ik ook dat zij op zoek zijn naar iets duurzamers dan plastic. Zij hebben beurzen afgelopen, van India tot Marokko, maar er is gewoon nog niets. Naarmate de vraag van consumenten toeneemt, komt er ongetwijfeld iets duurzaams op de markt en dan hopen we dat de kwaliteit net zo goed zal zijn als die van plastic. Maar dat gaat nog wel een aantal jaren duren, dus tot die tijd moeten we het nog gewoon met plastic buitenkleden doen. Maar is plastic nou echt zo slecht? 

Is plastic echt zo slecht?

Als ik hierover informatie zoek, kom ik uit op milieucentraal.nl. Zij zeggen dat plastic een slecht milieu-imago heeft, terwijl dat niet altijd terecht is. Plastic flessen zijn lichter dan glas en daardoor kan er meer in een vrachtauto. Dat scheelt weer een dieselvrachtauto op de weg. Ik kijk er soms van op dat zelfs mijn komkommer in plastic verpakt is. Maar het weggooien van de komkommer omdat hij de reis naar de supermarkt niet overleeft is slechter voor het milieu dan hem een recyclebaar plastic jasje aan doen. In de webshop verpakken we onze bestellingen meestal in plastic, omdat het sterker en goedkoper is. Is dat dan slechter voor het milieu dan karton? Hangt er vanaf, want ook karton is recyclebaar, maar van karton is meer nodig en uiteindelijk moeten er wel bomen voor gekapt worden die op steeds schaarser wordende landbouwgrond groeien.  

Duurzaam plastic buitenkleed

Wat betekent dit nu voor je plastic vloerkleed? 

Het zou natuurlijk mooi zijn als er niet zoveel vervuiling is door plastic, of een mooi alternatief voor plastic waarmee het vervuilingsprobleem opgelost kan worden. Maar plastic op zich is niet het grootste probleem, het gaat er vooral om hoe mensen met hun afval omgaan en hun rommel van zich af gooien. Je plastic tapijt is recyclebaar, dus als je het weg wilt gooien, kan het bij het plastic afval en wordt het plastic hergebruikt of op de juiste manier als afval verwerkt. Je bent dan verantwoord bezig en draagt niet bij aan de plastic soep of andere vervuiling. En zo lang er nog geen beter alternatief is, is dat het beste wat je kunt doen. Plastic is ook een veelzijdig en mooi product en het wordt niet voor niets zoveel gebruikt. Zolang we er op een verantwoorde manier mee omgaan, blijven wij gewoon van de plastic buitenkleden genieten en wachten we rustig af. 

Meer weten over plastic en verpakkingsmaterialen? Lees meer op milieucentraal.nl>>

De afbeeldingen komen van dreamstime.com

© 2015 Casa Quente