Plastic afval op het strand

Blik in de toekomst; plant-aardig plastic

Door: Jane Demmer - donderdag 23 maart 2017, 10:55 uur

Plastic is een geweldig product, het kan tegen een stootje, tegen water en het is op heel veel verschillende manieren toe te passen. We kennen het in verpakkingen en speelgoed en niet te vergeten in onze plastic vloerkleden. Helaas heeft plastic een vervelende bijwerking, namelijk de enorme belasting voor het milieu en de plastic soep die onze oceanen vervuilt, alle kanten opwaait en veel dierenleed veroorzaakt. Met het recyclen van plastic hebben we al een grote stap vooruit gemaakt, maar als je ziet hoeveel plastic afval we met z'n allen produceren is er nog wel wat winst te behalen. Gelukkig vinden wetenschappers dat ook. Op Nu.nl las ik het volgende bericht:

'Bacteriën vormen in de toekomst de basis voor het maken plastic' 

Bacteriën kunnen in de toekomst de grondstoffen voor plastic maken uit hernieuwbare groene grondstoffen als maisstro, tarwestro en hout. Klinkt dat niet geweldig? Dat betekent dat de grondstoffen niet meer uit aardolie gehaald hoeven te worden, maar uit planten die door bacteriën gefermenteerd worden en waarvan we plastic kunnen maken. Het klinkt ingewikkeld en het zal nog wel even duren voordat al het plastic op deze manier gemaakt wordt, maar zou het niet mooi zijn als we straks allemaal een 'groen' plastic vloerkleed in de tuin hebben liggen! 

Want eerlijk is eerlijk, we zien toch allemaal liever dit....

tarwe als grondstof voor plastic

...dan dit!

plastic afval

Note: Een aantal van de plastic voerkleden die we verkochten werden gemaakt van gerecycled plastic. Helaas bleek de kwaliteit niet zo goed  en verpulverden sommige van deze kleden in de zon. Dat is niet handig voor een buitenkleed. Om die reden worden de plastic vloerkleden niet meer gemaakt van gerecycled plastic, maar gelukkig zijn ze wel recyclebaar! 

Lees het hele artikel op Nu.nl

© 2015 Casa Quente