10 tips voor een heerlijk Paasweekend thuis

Door: Jane Demmer - donderdag 18 april 2019, 11:27 uur

Gezellig zitje in de tuin
 

We hebben een lekker lang weekend voor de boeg, wat zullen we eens gaan doen? Met Pasen zijn de meeste mensen vrij en vaak hebben we het gevoel dat we iets moeten gaan doen. De meubelboulevard is al jaren favoriet en zo druk dat je bijna een dag vrij nodig hebt om er van bij te komen. De verwachting is dat er een miljoen toeristen naar ons land komen, dus een aantal populaire bezienswaardigheden kan je dus beter overslaan dit weekend.
Maar waarom zou je ergens heen willen? In de rij met allemaal andere mensen die ook ergens heen willen. De weersverwachting voor dit paasweekend is fantastisch, het eerste weekend dat de zon schijnt en de temperatuur zo aangenaam is dat je écht lang buiten kunt zitten. Je kunt er natuulijk op uit trekken, maar je kunt de drukte ook mijden en lekker thuis of in de buurt genieten van een paar ontspannen paasdagen. 

Tien tips voor een heerlijk Paasweekend thuis.

1. Maak je terras zomerklaar

Of het nu een klusje is dat nog op je To Do list staat, of al gedaan is, om lekker te kunnen genieten wil je op Paaszondag met je kop koffie kunnen neerploffen op een kant en klaar terras. Als je er nog niet aan toe gekomen bent, kun je op de zaterdag voor Pasen je terras zomerklaar maken, of lekker met Pasen op je gemak in de tuin rommelen als je dat graag doet. Even vegen, je plastic vloerkleed op zijn plek, de kussens alvast naar buiten en eventueel wat nieuwe bloeiende plantjes inslaan voor het zomergevoel. Haal alvast de boodschappen in huis, zodat je tijdens de Paasdagen helemaal nergens meer over na hoeft te denken. 

2. Zaai een bloementuintje

Zelfs premier Rutte doet het, een bloementuin zaaien voor bijen en vlinders. Het gaat niet goed met de bijen en vlinders in ons land en meer bloeiende planten kunnen voor deze beestjes het verschil maken. Je hoeft niet meteen een hele bloementuin aan te leggen, alle beetjes helpen. Daarbij is het ontzettend leuk om te doen, alleen of met kinderen. Je kunt de zaadjes in de volle grond zaaien, of in potten op je balkon en dan zien hoe de bloemen opkomen. Het ziet er in de zomer vrolijk uit en het trekt insecten aan. Bij het tuincentrum vind je diverse soorten zaden of wilde bloemenmengsels. Bij eenjarige planten heb je de meeste kans op bloei tijdens het eerste jaar. Sommige bloeiers zijn geschikt om te plukken en in een vaas te zetten. Sla je twee vliegen in één klap, daar zijn er wél genoeg van! 

een bloementuintje zaaien
 

3. Bak Paasbroodjes

Je kunt op Paasochtend zelf paasbroodjes bakken. Het bakken van brood vergt wel tijd omdat het twee keer moet rijzen, maar als je een kant en klaar broodmeel koopt en je versnelt de rijs iets door het in het zonnetje achter het raam te laten rijzen, is het heel goed te doen. Je kunt hele leuk Paasbroodjes bakken door voor elk broodje twee strengen deeg te nemen, die als een soort vlecht in elkaar te draaien, daar een cirkel van te maken die je op een met bakpapier beklede bakplaat legt en daar een ongekookt ei in te zetten. Laat het deeg dan voor de tweede keer rijzen en bak ze af zoals op de aanwijzing op de verpakking. Waarschijnlijk rond de 25 minuten op 180 tot 200C graden. Ook dit is heel leuk om met kinderen te doen. Vind je dit teveel gedoe, dan kan je natuurlijk ook kant en klare afbakbroodjes of rolcroissants maken. 

Paasbroodjes met een ei
 

4. Maak je buitenruimte gezellig

Plant viooltjes of andere leuke bloeiende plantjes in de volle grond of in potten en kleed daar je terras mee aan. Een plant of vaas met bloemen op je tuintafel, een wapperend tafelkleed, kaarsjes voor 's avonds, allerlei dingen om je tuin of balkon mee aan te kleden en sfeer te maken. Planten zijn duur, je kunt ook voor de kleinere exemplaren van sommige planten kiezen, als je ze goed verzorgt worden ze vanzelf groot. Zoek je nog een leuk kussentje voor in je loungebank of een buitenkleed voor op je balkon, shop het dan lekker online vanuit je luie stoel. 

5. Bloempotten schilderen

Bloempotten kunnen best duur zijn. Er zijn gewone terracotta bloempotten die er eenvoudig uitzien en die je heel goed kunt schilderen. Je kunt voor één kleur kiezen, of juist voor een bonte verzameling van kleuren. Misschien heb je nog restjes verf staan die je kunt gebruiken. Je kunt de kleuren van je potten en bloemen mixen en matchen naar een resultaat dat je zelf het mooist vindt. Ook heel leuk om met kinderen te doen.

6. Cocktails maken

Als de zon schijnt krijg je dorst en daar hoort een lekker drankje bij. Je kunt kiezen voor bier of wijn, maar je kunt ook eens een cocktail proberen. Het voordeel van cocktails is dat er ook veel alcoholvrije varianten zijn, en dat is fijn voor als je zelf, of je bezoek, nog moet rijden. Ook voor kinderen en pubers is het maken van alcoholvrije cocktails leuk om te doen. 

 

7. Maak een wandeling of fietstocht

Begin een van de Paasdagen met een lange wandeling of een tochtje met de fiets. Als je thuiskomt heb je er een lekkere activiteit opzitten en kan je op je gemak lunchen en koffie drinken, om daarna lekker op je terras te ploffen met een boek of tijdschrijft.  Er zijn veel wandelroutes te vinden via verschillende apps (ik heb de perfecte app nog niet gevonden)  en op de website van de ANWB. Langs sloten en riviertjes komt het koolzaad in bloei en dat geeft een prachtig lentebeeld. Ook routes met schapen en lammetjes zijn nu erg leuk om te lopen of te fietsen. 

De foto's zijn gemaakt op de Gedichtenroute van Henriette Roland Holst in Achtmaal. Ook heel mooi als de rhododendron in bloei staat! 

Gedichtenroute Achtmaal
 
Gedichtenroute Achtmaal
 

8. Uitgebreid brunchen

Veel mensen gaan op familiebezoek met Pasen en vaak is dit een brunch. Het voordeel van een brunch is dat je 's morgens lekker op je gemak kunt doen en dat je ook nog wat aan de rest van je dag hebt, terwijl je je familie toch even gezien hebt. Als je eens wat anders wilt, kan je in plaats van een gewone brunch ook eens een picknick doen. 

9. Picknicken

Altijd leuk, picknicken (hoewel ik me soms afvraag of vooral vrouwen er van houden). Met je gezin, of met vrienden en familie. Als iedereen wat meeneemt heb je al snel veel verschillende gerechtjes en hoeft niet iedereen àlles mee te sjouwen. Wat fruit, salades, gergrilde groenten, quiche en zelfgebakken foccacia met wat tapenadehapjes maken van een picknick als snel een klein feestje.  

10. Bbq-en en chillen

De barbecue kan natuurlijk niet uitblijven in een mooi Paasweekend. Barbecuen en mooi weer horen bij elkaar. Lekker buiten koken en eten, de smaak van op houtskool gebakken vlees of groenten, Het ultieme zomergevoel! En daarna blijf je lekker buiten plakken, gewoon een beetje chillen tot de zon onder is en als het kouder wordt, steek je lekker een vuurtje aan. Want je kunt die extra vrije dag nu heel goed gebruiken om lekker bij te tanken en uitgerust en met een lekker kleurtje weer op je werk te verschijnen. En al die leuke uitjes die je nog wilt doen, doe je dan gewoon in een ander weekend of misschien zelfs op een doordeweekse dag. Dan heb je twee keer plezier!

Lange avonden in de tuin
 

© 2015 Casa Quente